No Image Available

Armand Panis: karikaturist en tekenaar

 trefwoorden: illustrator, karikaturen, striptekenaar  uitgave: Eigen beheer, 2007  ISBN: 978 90 8030 18 94  aantal pagina's: 96  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
664 Views
In de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw behoorde de Antwerpenaar Armand Panis (1907-1997) tot de kleine schare van politieke karikaturisten die de toenmalige actualiteit met inkt en tekenpen vastlegden. Hij publiceerde zijn spotprenten in tal van Vlaams-nationale kranten, weekbladen en tijdschriften. Panis was echter meer dan een begenadigd karikaturist. Als tekenaar en illustrator bouwde hij een heel oeuvre op. Met zijn stripfiguurtje Klopstok behoort hij tot de pioniers van de eerste generatie striptekenaars in Vlaanderen.
Na de oorlog illustreerde hij tal van verhalen voor onder meer Kuifje, De Haardvriend, Humoradio en Libelle. In opdracht van uitgeverij De Sikkel verzorgde hij jarenlang de befaamde jeugdreeks Historische Verhalen van uiterst verzorgde tekeningen. Panis bezat een grote belangstelling voor geschiedenis en was voor alles een gedreven perfectionist.
Het door Pieter Jan Verstraete samengestelde boek, is het eerste dat aan deze ‘vergeten’ kunstenaar gewijd wordt.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Boris Rousseuw in Gazet van Antwerpen: “Het heeft lang geduurd eer het eerste kunstboek over Armand Panis het licht zag.”
W.D.K. in ’t Pallieterke: “Maar liefst 150 prachtige illustraties, voor een ruim deel in kleur, verluchten deze publicatie en bieden een unieke gelegenheid om met deze welhaast vergeten kunstenaar kennis te maken”
L.G. IN De Polder: “Een prachtig initiatief.”
Roel vande Winkel in Tijdschrift voor Mediageschiedenis: “Het eindresultaat is een prachtig uitgegeven document.”


 Terug