No Image Available

De familie De Lille en de Vlaamse Beweging

 trefwoorden: biografieën, interbellum  uitgave: Eigen beheer, 2001  ISBN: 90 71868 49 4  aantal pagina's: 136  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
459 Views
In de Oost-Vlaamse gemeente Maldegem is de familienaam De Lille een veel voorkomende naam. In dit boek bespreekt Pieter Jan Verstraete het wel en wee van de familie De Lille die de eigenaars waren van het weekblad ’t Getrouwe Maldeghem. Tijdens het interbellum bepaalden vader Victor de Lille en zijn zonen Jozef, Eugeen, Gabriël en Leo in aanzienlijke mate het politieke gebeuren in Maldegem en ruime omgeving. Ook op het terrein van de Vlaamse Beweging drukten ze hun stempel. Met zijn weekblad en zijn Duimpjesuitgaven had de strijdvaardige Victor zijn aandeel in het cultuurflamingantisme. Terwijl zijn zonen, door hun politieke steun, mee ervoor zorgden dat Vlaams-nationalisten als Hendrik Jozef Elias, Jef Devroe, Reimond Tollenaere en Hilaire Gravez in het parlement verkozen werden.
Met dit boek wil Pieter Jan Verstraete de familie wat meer bekendheid geven. Het boek bevat noch volledige biografieën, noch een familiebiografie maar wil een aanzet zijn tot het verder uitdiepen van deze invloedrijke maar onderbelichte familie.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Ferdy Callewaert in Mandeldal: “Het geheel geeft een kennis verrijkende kijk op een toch wel bijzondere familie uit de eerste helft van de 20ste eeuw.”
R. in De Eecloonaar: “Pieter Jan Verstraete stelde nu voor het eerst een portrettenboek samen. Een kleurrijke familiegeschiedenis met flink wat zwarte bladzijden.”
Petra Desmedt in De Vos: Het boek zet een goed beeld neer van de verschillende familieleden en laat ook duidelijk voelen wat de heersende tijdsgeest was.”


 Terug