No Image Available

De Oorlogsbedevaarten: kroniek van de ‘vergeten’ IJzerbedevaarten

 trefwoorden: herdenkingen, IJzerbedevaarten  uitgave: Uitgeverij Groeninghe, 2002  ISBN: 90 71868 64 8  aantal pagina's: 213  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
409 Views
De geschiedenis van de IJzerbedevaarten, die tijdens Wereldoorlog II plaatsvonden in de crypte van de IJzertoren, bleef tot op heden een witte vlek in de historiografie van de Vlaamse Beweging. Lagen deze vijf Oorlogsbedevaarten in de lijn van de traditionele IJzerbedevaarten? Hoe en door wie werden ze georganiseerd? Hoe evolueerde het IJzerbedevaartcomité onder de oorlog? In hoeverre collaboreerde het comité? Werd er voor het Oostfront gepropageerd?
Op al deze vragen en nog veel meer pogen de twee auteurs Carlos van Louwe en Pieter Jan Verstraete een antwoord te geven. Voor het eerst werd het archief van de Oorlogsbedevaarten (van Clemens de Landtsheer) voor historisch onderzoek opengesteld.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Andries van den Abeele in Handelingen van het genootschap voor Geschiedenis: “Een voortreffelijke studie. De auteurs helpen meteen om decennialange ‘radiostilte’ te doorbreken en hiermee louterend en bevrijdend te werken.”
Etienne Verhoeyen in Bijdragen SOMA: “Het siert Van Louwe en Verstraete dat ze geen enkel taboe uit de weg zijn gegaan en mythen ontmaskerd hebben. Ook in die zin vormt dit boek een waardevolle bijdrage tot de oorlogsgeschiedenis van het Vlaams nationalisme.”
Romain van Eenoo in Wetenschappelijke Tijdingen: “Beide Auteurs verdienen lof voor de serene wijze waarop ze het taboe rond die ‘bedevaarten’ hebben opgeheven.”


 Terug