475 Views
Aanleiding voor dit boek vormden de memoires van de gewezen Gentenaar Andreas van Wambeke. Deze gewezen rijkswachtofficier onder kolonel Van Coppenolle was nauw bevriend met de familie Lampaert. Zijn herinneringen vormen een docu-drama. Hoewel buiten de Lampaerts de namen gefingeerd werden, berusten de herinneringen op waar gebeurde feiten die plaatsvonden in de Arteveldestad na de bevrijding. De tekst werd noch inhoudelijk, noch taalkundig aangepast en wordt dus in zijn oorspronkelijke vorm gepubliceerd.
Om het geheel in een historisch kader te plaatsen schreef Pieter Jan Verstraete een omvangrijke inleiding bij het boek. In die inleiding wordt de context geschetst waarin de familie Lampaert aan de schandpaal werd genageld en vader en zoon samen werden gefusilleerd.
Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Daniël Vanacker in De Gentenaar: “Om de memoires van Van Wambeke te situeren vroeg de uitgever aan de Kortrijkse historicus Pieter Jan Verstraete een biografische inleiding te schrijven.”
Roeland Raes in Bormshuis-Broederband: “Wie waren de Lampaerts? Dat lezen we in een merkwaardig boek van de onvermoeibare historicus Pieter Jan Verstraete.”