No Image Available

Houston Stewart Chamberlain: rassenideoloog en wegbereider van het nationaalsocialisme

 trefwoorden: biografie├źn  uitgave: Uitgeverij Aspekt, 2016  ISBN: 978 94 6338 013 3  aantal pagina's: 210  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: 20 euro  Goodreads:
 Beschrijving:
443 Views
Over de 19de eeuwse rassentheoreticus en wegbereider van het nationaalsocialisme Houston Stewart Chamberlain (1855-1927) verschenen nog maar weinig historische biografie├źn. Historicus-biograaf Pieter Jan Verstraete is de eerste die een Nederlandstalige biografie van de “gecultiveerde Engelse gentleman” brengt. Hij maakt hierbij komaf met tal van verhaaltjes en legendes rond Chamberlain. Zo liep er helemaal geen directe weg van hem naar de verbrandingsovens van Auschwitz, zoals menig historicus nog steeds beweert. Verstraete toont aan dat het vooral de nazi-ideoloog Alfred Rosenberg was die Chamberlains werk na diens dood dusdanig herwerkte tot het in zijn kraam paste.
Over het rijk geschakeerde leven en werk van Houston Stewart Chamberlain schreef Pieter Jan Verstraete een in velerlei opzichten openbarende biografie.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
M.D. in Stretto: “Pieter Jan Verstraete schreef een in velerlei opzichten openbarende biografie. Het boek is interessant en is vertellend geschreven. Een aanrader.”
F.C. in ’t Pallieterke: “Pieter Jan Verstraete heeft een eerlijk en boeiend boek geschreven over een man en zijn tijdperk dat tot vandaag Europa kneedt.”


 Terug