444 Views
De gewezen Kortrijkse burgemeester Jules Coussens (1898-1978) was de zoon van een Wevelgemse vlashandelaar. Arthur Mayeur zorgde er in 1921 voor dat hij als bediende aan de slag kon bij het ACW van Kortrijk. Als vakbondslid werd de jonge Coussens in 1922 naar de pas opgerichte Sociale School van Jules Perquy in Heverlee gestuurd. Hierna werd hij ACW-secretaris voor het arrondissement Kortrijk. Voor de streek werd hij een pionier van de christelijke arbeidersbeweging. In 1932 werd hij tot provincieraadslid verkozen en op 18 oktober 1933 volksvertegenwoordiger voor het ACW. Jules Coussens bleef volksvertegenwoordiger tot 1946. In het parlement behoorde hij samen met Gustaaf Sap en Leo Vindevogel tot de radicaal Vlaamsgezinde vleugel van de katholieke partij. De meeste bekendheid genoot hij evenwel als burgemeester van de stad Kortrijk van 1950 tot 1959.
Door zijn eigengereid optreden kwam Coussens vaak in conflict met menig partijgenoot en schepen. Na de zware bombardementen van 1944 onderging Kortrijk onder zijn burgemeesterschap een ware metamorfose. Ondanks zijn populariteit en een groot aantal voorkeurstemmen mocht hij in 1959 geen burgemeester blijven, wat tot een definitieve breuk met de CVP leidde. In 1964 kwam Coussens met een eigen lijst Volksbelangen op, maar pas in 1970 werd hij herkozen maar met heel wat minder voorkeurstemmen. Zonder twijfel was Jules Coussens de meest kleurrijke en in het oog lopende Kortrijkse burgemeester van de voorbije 20ste eeuw.
In het boek van Verstraete maken we kennis met het rijkgeschakeerde leven van een geboren dwarsligger. Als eerste historicus had hij toegang tot het nog niet eerder geraadpleegde archief van Coussens.
Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Frans Destoop in De Leiegouw: “Het boek leest vlot en is voor al wie interesse heeft voor de geschiedenis van de Kortrijkse gemeentepolitiek aanbevolen lectuur.”
Philippe Haeyaert in Wibilinga: “Het siert de auteur dat hij er opnieuw in geslaagd is een persoon van vlees en bloed neer te zetten in een politieke biografie.”