365 Views
Het idee voor dit boek vloeide voort uit de reeks Vlaamse Portretten. Maar de hoeveelheid materiaal zorgde al vlug dat het idee uitgroeide tot de plannen voor een heus boek.
Toen de auteur in 1990 Karel Dillen benaderde met de vraag voor een reeks vraaggesprekken was deze voor het opzet onmiddellijk gewonnen, en dat zonder enige beperkende voorwaarde. Deze gesprekken vonden steeds plaats in de boekenkamer van Karel Dillen in zijn woning in Deurne. Ze mondden uiteindelijk uit tot 41 uur bandopname. Tijdens deze gesprekken werden alle mogelijke onderwerpen aangesneden. De antwoorden van Karel Dillen werden vaak zo letterlijk mogelijk weergegeven.
Aanvullend vonden er nog enkele gesprekken plaats en werd ook het archief van de partij doorgenomen.
Dat leidde tot een poging om op een serene, onvooringenomen wijze een portret van Karel Dillen weer te geven, geplaatst in tijd en ruimte.
Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Zeger Alderweireldt in De Zuidwestvlaamse Inzet: “Na een resem domme en ongenuanceerde boeken tegen het Vlaams Blok verscheen nu een bedaard boek over Karel Dillen, vooral bekend (en berucht?) als stichter en voorzitter van het suksesrijke Vlaams Blok. Wie hem enkel oppervlakkig kent, zou nooit vermoed hebben dat hij zo’n bezige bij was.”
In Blokwatch: “Verstraete gaat in zijn boek op zoek naar de man achter het vaak norse gezicht. Dat resulteert in een kritische en ongebonden biografie, waarin de lezer kennismaakt met de figuur Karel Dillen en met de voedingsbodem van zijn nationalisme.”