No Image Available

Léon Degrelle

 trefwoorden: biografieën, Rex, Wereldoorlog II  uitgave: Uitgeverij Aspekt, 2011  ISBN: 978 90 5911 802 7  aantal pagina's: 158  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
419 Views
Léon Degrelle (1906-1994) was en is zonder twijfel een van de meest bekende Belgische collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook op Europees vlak geniet deze roemruchte oorlogsveteraan de nodige vermaardheid. In maart 1944 kreeg hij uit handen van Führer Hitler het Ridderkruis overhandigd.
Al voor de oorlog deed Degrelle op politiek vlak van zich spreken. Met zijn Rex-partij, een afscheuring van de Belgische katholieke partij, wist hij bij de parlementsverkiezingen van mei 1936 uit het niets in eenmaal 21 kamerzetels te behalen.
Na de oorlog slaagde hij erin om uit handen van justitie te blijven.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Annabel Verwer in Facetten van de Tweede Wereldoorlog: “Pieter Jan Verstraete zette een interessante biografie neer, die zeker ook uitnodigt om door Nederlanders gelezen te worden.”
Luc van den Weygaert in Meervoud: Het boek is de moeite waard omdat het een van de enigste in het Nederlandse taalgebied is die het taboe rond Léon Degrelle en Rex op een bevattelijke manier zonder teveel in details te verzinken, uit de doeken doet.”


 Terug