No Image Available

Odiel Spruytte: een priesterleven in dienst van het Vlaams nationalisme

 trefwoorden: biografieën, collaboratie, Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV)  uitgave: De Nederlanden, 1990  ISBN: 90 6583 072 4  aantal pagina's: 383  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
370 Views
Priester Odiel Spruytte (Rumbeke 1891 – Slijpe 1940) stond tijdens zijn leven niet echt op het voorplan van de Vlaamse Beweging. Achter de schermen oefende hij echter een aanzienlijke invloed uit. Odiel Spruytte inspireerde tussen beide wereldoorlogen in sterke mate het gedachtengoed van het Vlaams nationalisme.
Samen met Victor Leemans was Spruytte de meest gezaghebbende medewerker van het radicale, Diets-katholieke weekblad Jong Dietschland. Hij fungeerde ook als ‘denktank’ van de autoritair gezinde vleugel van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV). Dat blijkt onder meer uit de geheime briefwisseling tussen Odiel Spruytte en VNV-leider Staf de Clercq, die Pieter Jan Verstraete kon raadplegen.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Manu Ruys in Ons Erfdeel: “Een voortreffelijke studie die met grote zorg werd uitgegeven.”
Lode Wils in Wetenschappelijke Tijdingen: “Een biografie van hoog wetenschappelijk niveau.”
Gaston Durnez in De Standaard: “Op overtuigende wijze maakt Verstraete ons duidelijk, hoe diep de geleerde priester het toenmalig ideeëngoed van het Vlaams nationalisme en van het VNV beïnvloedde.”
Mark Grammens in Journaal: “Een prachtige biografie.”

Bekroond met de Snellaertprijs 1990


 Terug