No Image Available

Reimond Tollenaere: biografie

 trefwoorden: biografieën, collaboratie, Oostfronters, Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), Wereldoorlog II  uitgave: Eigen beheer, 1996  ISBN: 90 803018 1 7  aantal pagina's: 479  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
536 Views
Reimond Tollenaere (Oostakker 1909 – Kopcy 1942) behoort tot de meest besproken en bekendste figuren uit het Vlaams nationalisme tijdens het interbellum.
In deze biografie bespreekt Pieter Jan Verstraete het leven van  Tollenaere ten voeten uit. Stap voor stap bewandelen we zijn levenspad en maken we kennis met een turbulente periode, waarvan Tollenaere een van de actoren was. Als studentenleider in Gent en als propagandaleider van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) nam hij meer dan eens revolutionaire standpunten in.
Bij het uitbreken van de Duits-Russische oorlog in de zomer van 1941, behoorde hij tot de eerste Vlaamse Oostfrontvrijwilligers. Tollenaere was nog geen 33 jaar toen hij begin 1942 in de buurt van het huidige Sint-Petersburg sneuvelde.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Lode Bostoen in Het Volk: “De auteur vermijdt beoordelingen en betracht nauwkeurigheid tot in het detail.”
Edwin Truyens in Kort Manifest: “Pieter Jan Verstraete is erin geslaagd om een schitterende, historisch-wetenschappelijke biografie neer te schrijven.”
Scripsi in ’t Pallieterke: “Het is één van de beste boeken van het najaar. Een naar alle vereisten van het genre goed doorwrocht boek.”
Frans van der Elst in Wij: “Pieter Jan Verstraete heeft ons een uitvoerige en vlot leesbare biografie gegeven.”

De biografie werd bekroond met de Prijs voor Geschiedenis van de Provincie West-Vlaanderen 1998 en met de Prijs voor Geschiedenis van de Stichting Etienne Sabbe 1998.


 Terug