No Image Available

Stefaan Laureys: het tragische lot van een Finland- en Oostfrontvrijwilliger

 trefwoorden: biografieën, collaboratie, repressie  uitgave: Eigen beheer, 1998  ISBN: 90 8030 182 5  aantal pagina's: 110  reeks: Oostfrontersreeks, nr. 1  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
694 Views
In het boek over Stefaan Laureys beschrijft Pieter Jan Verstraete het lot van de Oostfrontvrijwilliger Stefaan Laureys aan de hand van o.a. het dagboek dat Stefaan bijhield in de opeenvolgende repressiegevangenissen waar hij verbleef. De hoofdmoot van het boek behandelt ook zijn gevangenisleven maar dat wordt voorafgegaan door een schets van zijn eerdere levensloop.
De auteur poogde in dit boek een menselijk document neer te zetten, vooral aan de hand de soms beklemmende en ontroerende passages uit zijn dagboek. Het is een bron van zeldzame informatie ons gebracht door een ter dood veroordeelde, die tot op het laatste moment niet wist of hij al dan niet genade zou krijgen. Als Oostfronter zou hij enkele jaren later door de krijgsraad tot ‘slechts’ een beperkte gevangenisstraf veroordeeld zijn geworden.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Johan de Rijck op VRT-radio: “Dit boek laat aan de hand van één individueel voorbeeld heel goed zien wat het fenomeen collaboratie en repressie eigenlijk betekende.”
Han van Heesbergen in Ons Leven: “Maar vooral blijft als voornaamste kwaliteit overeind: het is er, en het mag gezien worden!”


 Terug