No Image Available

“Strijd met ons”: Vlaamse en Waalse propagandakaarten 1940-1944

 trefwoorden: collaboratie, propagandakaarten, Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), Wereldoorlog II  uitgave: Eigen beheer, 2015  ISBN: 978 90 7949 705 8  aantal pagina's: 104  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
652 Views
In Vlaanderen en Wallonië verschenen er tijdens de bezettingsjaren een honderdtal propagandakaarten. Soms betrof het Duitse propagandakaarten van de Waffen-SS met op de achterzijde een Nederlands- of Franstalige vertaling. Meestal waren het echter originele postkaarten van Vlaamse en Waalse origine. De ansichtkaarten geven een duidelijk beeld van de militaire collaboratie van het VNV, de DeVlag en Rex.
Samensteller en auteur Pieter Jan Verstraete brengt deze propagandakaarten voor het eerst samen in een album. Hiervoor kon hij rekenen op de steun van verzamelaar Luc de Bast. Zowel voor de verzamelaar als voor de historicus vormt dit unieke boek een waardevol werkinstrument.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
W.P. in DMZ Zeitgeschichte: “Das Buch versammelt einzigartige Exponate, die aufschlussreiche Einblicke in das Denken und Fühlen einer ganzen Generation ermöglichen.”
K.D. in Doorbraak.be: “Het is een fraai uitgegeven boek, volledig in kleur. Zo’n boek mag niet ontbreken in de bibliotheek van een Wereldoorlog II-‘fan’.”


 Terug