No Image Available

Tijl: beknopte historiek van de Hitlerjeugd Vlaanderen

 trefwoorden: collaboratie, Wereldoorlog II  uitgave: Eigen beheer, 2017  ISBN: 978 90 7949 706 5  aantal pagina's: 64  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
486 Views
In het boek Tijl brengt Pieter Jan Verstraete voor het eerst een overzicht van de geschiedenis van de Hitlerjeugd Vlaanderen in boekvorm. De jeugdbeweging die in november 1943 het levenslicht zag, werd van meet af aan in zijn ontwikkeling gestremd door een gebrek aan goed opgeleid Vlaams kaderpersoneel. Hierdoor kregen de Duitsers vrij spel en domineerden ze de organisatie. Zij hadden maar een doel voor ogen: het nationaalsocialisme in Vlaanderen introduceren en het land rijp maken voor annexatie. Vlaamse protesten hiertegen werden eenvoudig weggelachen of opzij geschoven. ook met landsleider Jef van de Wiele werd nauwelijks rekening gehouden.
Pieter Jan Verstraete schetst het ontstaan en de evolutie van de Hitlerjeugd Vlaanderen, de meest extreme vorm van jeugdcollaboratie in Vlaanderen. Het boek bevat tal van illustraties die hier voor het eerst gepubliceerd worden.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Militaria Update: “Zoals in al zijn boeken toont de auteur zich ook hier zeer ge├»nformeerd.”
K.D. in Doorbraak.be: “Verstraete heeft als verdienste om als eerste een bijdrage te hebben gepleegd over de marginale collaboratievereniging die de HJV was.”


 Terug