No Image Available

Vlaamse bedevaarten naar Münstereifel

 trefwoorden: herdenkingen, Oostfronters  uitgave: Eigen beheer, 2008  ISBN: 978 90 7949 701 0  aantal pagina's: 102  reeks: Oostfrontersreeks, nr. 4  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
386 Views
Tussen 1956 en 1972 werd op het militaire kerkhof van Münstereifel jaarlijks een Vlaamse bedevaart ingericht. Op de begraafplaats liggen een paar Vlaamse vrijwilligers begraven. Deze bedevaarten werden door oud-Oostfronters en enkele sympathisanten georganiseerd. Geleidelijk aan brokkelde de steun van het stadsbestuur van Münstereifel af en verminderde het aantal bedevaarders.
Voor zijn boek deed Pieter Jan Verstraete uitgebreid historisch onderzoek. Dankzij de medewerking van een aantal gewezen bedevaarders en opzoekingen in Duitse archieven bracht hij een uitgebreide documentatie samen. Zo slaagde hij erin om een stukje onbekende geschiedenis uit de naoorlogse Vlaamse Beweging en de oorlogsherdenkingen weer tot leven te brengen.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
In Berkenkruisje: “Wij danken de schrijver voor dit boek, zo blijft de herinnering aan deze bedevaarten voor ons nageslacht bewaard.”
Bert Murrath in ’t Scheldt: Pieter Jan Verstraete heeft de verdienste een goed herinneringsboekje te hebben gemaakt.”


 Terug