No Image Available

Vlaamse macht: in herinnering aan Lode Claes

 trefwoorden: biografieën  uitgave: Delta-Stichting, 1998  ISBN: 90 71455 09 2  aantal pagina's: 115  reeks: Tekos-reeks, nr. 7  boek/brochure: boek  illustraties: illustraties  prijs/uitverkocht: Uitverkocht
 Beschrijving:
278 Views
Pieter Jan Verstraete schreef deze getuigenis aan de hand van twee vraaggesprekken met Lode Claes die plaatsvonden in 1989. In totaal leverde dat zo’n twaalf uur bandopname.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat de tekst zou verschijnen in het tijdschrift Nieuw Vlaanderen maar door het ter ziele gaan van het tijdschrift kwam hiervan niets meer in huis.
Het overlijden van Lode Claes op 16 februari 1997 vormde de aanleiding voor Pieter Jan Verstraete om de geluidsopnames terug boven te halen. Het uitgeschreven vraaggesprek werd gepubliceerd in het tijdschrift TeKos.
De auteur hoopt dat deze gesprekken de basis kunnen vormen voor een echte biografie van deze rijke figuur die aanvankelijk koos voor het Verdinaso maar er nadien afstand van nam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij mee aan het dagblad Volk en Staat. Ook na de oorlog speelde hij een niet onbelangrijke rol in de Vlaamse politiek en media.

Enkele stemmen naar aanleiding van het verschijnen:
Christian Dutoit in Meervoud: “Het boekje van Pauwels en Verstraete is eerlijk.”
H.J. in Delta: “Het boek mag beschouwd worden als een degelijke biografie met interessante commentaren.”


 Terug